Kleine Ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling in 2021, dit is alles wat je moet weten.

Sinds 1 januari 2020 is de Kleine Ondernemersregeling aangepast. Er wordt nu gekeken naar je omzet in plaats van naar de te betalen btw. Lees hier alles wat je moet weten over de Kleine Ondernemersregeling, ook wel KOR genoemd.

Wat is de Kleine Ondernemersregeling?

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een regeling die bedacht is om kleine ondernemers te helpen en om het ondernemen voor deze, vaak parttime ondernemers, makkelijker te maken. Als je meedoet met de KOR hoef je geen btw te betalen. Om mee te kunnen doen met de kleine ondernemersregeling moet je aan een aantal voorwaarde voldoen. Dit zijn de voorwaarde die gelden vanaf 1 januari 2020, toen de regeling aangepast is.

  • Je bent met je bedrijf in Nederland gevestigd
  • Per jaar is je omzet niet meer dan €20.000,-
  • De Belastingdienst kenmerkt je als ondernemer
  • Zodra je mee doet met de KOR draag je geen btw meer af, maar je kunt ook geen btw meer aftrekken
  • Je rechtsvorm maakt in principe niet uit, eenmanszaak, vof of bv. Deze kunnen allemaal mee doet met de kleine ondernemersregeling.

Aanmeldingsformulier Kleine Ondernemersregeling

Wil je meedoen aan de KOR, dan dien je je voor 20 november aan te melden om per 1 januari mee te doen aan deze ondernemersregeling. Aanmelden voor de KOR kan via het aanmeldformulier , die kan je vinden op de website van de Belastingdienst. Als je voldoet aan de eisen van de Belastingdienst om te kunnen doen aan de KOR, doe je voor een periode van drie jaar mee aan de regeling. Wil je je toch afmelden? Dan kan dat in sommige gevallen via het formulier welke je hier kan vinden.

Voorwaarden KOR

Op het moment dat je mee doet met Kleine Ondernemersregeling doe je dat voor drie kalenderjaren. In deze periode hoef je geen btw af te dragen maar kan je ook geen btw terug vorderen. Houd er dus rekening mee dat wanneer je een grote investering doet, bijvoorbeeld een dure computer, je hiervan geen btw kan terugvorderen zolang je mee doet met de KOR.

Kleine Ondernemersregeling als starter

SInds 1 januari 2020 is de bovengrens om mee te doen aan de KOR vastgesteld op €20.000,- omzet per kalenderjaar. Als startende ondernemer kan het lastig zijn om je omzet te schatten. Het is belangrijk om er in dit geval rekening mee te houden dat je als starter aanloop tijd nodig hebt om bepaalde omzet te halen. Omdat de Belastingdienst kijk naar omzet per kalenderjaar en je begint je bedrijf in september wordt voor dat jaar alleen de omzet van september tot en met december meegenomen.

Meer weten over de Kleine Ondernemersregeling? Lees hier ons blog wat we eerder schreven over de KOR.

Boekhouden met Vixum en groeien als startende ondernemer?

Start nu een proefversie en probeer het online boekhoudprogramma Vixum een maand gratis!

Ja, ik wil Vixum gratis proberen
Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.