Kleineondernemersregeling aanmelden, regels en voordelen.

Gepubliceerd op 27-11-2020

De KOR is een btw-vrijstelling en aanmelden om hiervan gebruik te maken in 2021 kan tot 3 december. Meld je vóór 3 december aan om per 1 januari 2021 gebruik te kunnen maken van de Kleineondernemersregeling. Als je omzet minder is dan €20.000 per kalenderjaar. Meer weten over KOR, we leggen het hieronder uit.

Wat is de Kleineondernemersregeling en wat zijn de voordelen?

De Kleineondernemersregeling, ook wel KOR genoemd, is een btw-vrijstelling. Als je gebruik maakt van deze regeling hoef je geen btw te berekenen aan je klanten, geen btw-aangifte te doen en je kan geen btw terugvragen over je gemaakte kosten en investeringen. Dit heeft als voordeel dat je je administratieve lasten vermindert. Doordat je geen btw-aangifte hoeft te doen heb je ook geen volledige btw-administratie nodig. Uiteraard dien je wel nogsteeds een kloppende administratie bij te houden. Voordat je gebruik kan maken van de regeling moet je dit melden bij de belastingdienst. Het aanmeldformulier moet, als je gebruik wil maken van de regeling in 2021, voor 3 december binnen zijn. Links naar het aanmeldingsformulier en meer informatie staan onderaan dit bericht.

Spelregels van de KOR.

Als je jaar omzet niet meer is dan €20.000,- kan je er voor kiezen om deel te nemen aan de KOR. Omzet die meetelt, en dus minder moet zijn dan €20.000,-, moet aan de volgende criteria voldoen.

  • Omzet van goederen en diensten die normaal gesproken worden belast met 21%, 9% of 0% btw.
  • Omzet van goederen en diensten die zijn vrijgesteld van btw en betrekking hebben op onroerende zaken zoals financiële diensten, verzekeringsdiensten effecten en betaalmiddelen.

Wanneer je jaaromzet aan deze criteria voldoet kan je in principe aanspraak maken op de KOR. Omzet die in een ander land wordt belast of omzet die vrijgesteld is van btw een niet voldoet aan de eerder genoemden criteria, wordt niet meegeteld voor de KOR.

Handige links.

Hulpmiddel van de Belastingdienst om in te schatten of je mee kan doen aan de KOR.

Aanmelden voor de KOR

Meer algemene informatie over de regeling vind je hier: 
“wat betekent meedoen met de KOR?”.

Vixum Kennisbank artikel over de Kleine Ondernemersregeling

Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.