Automatische winstaangifte, zonder boekhoudkennis

✔ Met één klik zelf IB-aangifte doen
✔ Ontwikkeld samen met de Belastingdienst
✔ Bespaar op boekhoudkosten
✔ Geen boekhoudkennis nodig
✔ Geen boekhouder nodig

Binnen 1 minuut aangemeld Geen creditcard nodig


Onze gebruikers beoordelen ons gemiddeld met 4,5 van de 5 sterren.

Automatische winstaangifte

Automatische winstaangifte module van de Belastingdienst

De Automatische winstaangifte module is een handige tool die het proces van het indienen van inkomstenbelasting-aangifte vereenvoudigt. Het enige wat je hoeft te doen is je Vixum boekhouding te exporteren vanuit de unieke AWA-module en deze vervolgens te uploaden bij de Belastindienst. Vervolgens wordt de inkomstenbelasting automatisch berekend bij de Belastingdienst.

Met deze module bespaar je tijd en moeite bij het indienen van je inkomstenbelasting-aangifte. Het is een gemakkelijke en efficiënte manier om te voldoen aan je belastingverplichtingen. Bovendien is de Automatische winstaangifte module een veilige en betrouwbare manier om je gegevens te delen met de Belastingdienst. Maak gebruik van de Automatische winstaangifte module van de Belastingdienst en ervaar het gemak van het indienen van je IB-aangifte.

Probeer gratis

Welk Vixum pakket past bij mij?

Vixum START
Vixum BASIC
Vixum PRO
Automatische winstaangiftemodule
Inzicht in balans, winst-verliesrekening, urenoverzicht en meer
Automatische omzetbelasting berekening
Automatische administratie verwerking ingediende btw-aangifte

Nu eenvoudig en zonder boekhoudkennis winstaangifte doen

Factureren

Ontwerp je eigen facturen
en factureer direct.
Meer over factureren

Klant beheer

Nooit meer dubbel
gegevens invoeren
Meer over klant beheer

Agenda

Koppel je eigen agenda,
boekhouden was nooit makkelijker.
Meer over de agenda

Bankkoppeling

Je banktransacties direct
verwerkt in je boekhouding.
Meer over de bankkoppeling

Offertes

Maak en verstuur
offertes in jouw huisstijl.
Meer over offertes

Inkopen

Fotografeer en importeer
vanaf je telefoon of computer.
Meer over inkopen
Alle functies van Vixum

Meest gestelde vragen

Download je export bestand via de AWA-module in je Vixum account

Log in op de website van de Belastingdienst met je DigiD of eHerkenning. Ga naar het onderdeel ‘Inkomstenbelasting’ en selecteer het juiste aangiftejaar.

Upload jouw AWA bestand in de AWA module van de Belastingdienst.

Controleer of je alle gegevens correct hebt ingevuld en vergeet niet om eventuele bijlagen, zoals facturen of bonnen, toe te voegen.

Verstuur de winstaangifte naar de Belastingdienst. Dit kan online via de website of per post.

Betaal op tijd de verschuldigde belasting. De Belastingdienst stuurt je een aanslag waarop staat hoeveel belasting je moet betalen en wanneer dit uiterlijk moet zijn voldaan.
Als zzp'er moet je in principe één keer per jaar winstaangifte doen bij de Belastingdienst. Dit doe je in de vorm van een aangifte Inkomstenbelasting. In deze aangifte geef je aan hoeveel winst je als zzp'er hebt gemaakt in het afgelopen jaar en hoeveel belasting je daarover verschuldigd bent.

De aangifte Inkomstenbelasting moet in de regel voor 1 mei van het daaropvolgende jaar worden ingediend bij de Belastingdienst. Het kan zijn dat je als zzp'er ook nog btw-aangifte moet doen, afhankelijk van de omvang van je onderneming. Dit doe je per kwartaal of per jaar, afhankelijk van het bedrag dat je aan btw moet afdragen.

Het is belangrijk om de deadline voor het doen van de winstaangifte in de gaten te houden en deze op tijd en correct in te dienen. Zo voorkom je boetes en rente en heb je een duidelijk beeld van je financiële situatie als zzp'er.
Btw-aangifte en winstaangifte zijn twee verschillende soorten aangifte die je als ondernemer bij de Belastingdienst moet doen. Hieronder volgt een uitleg van het verschil tussen beide aangiftes:

Btw-aangifte: Als ondernemer ben je in de meeste gevallen verplicht om btw (omzetbelasting) te berekenen over de producten of diensten die je aanbiedt en deze af te dragen aan de Belastingdienst. Btw-aangifte is de aangifte waarbij je aan de Belastingdienst doorgeeft hoeveel btw je in rekening hebt gebracht en hoeveel btw je hebt betaald over inkopen en andere kosten. Je moet btw-aangifte doen per kwartaal of per maand, afhankelijk van de hoogte van de btw die je moet afdragen.

Winstaangifte: Winstaangifte is de aangifte waarbij je aan de Belastingdienst doorgeeft hoeveel winst je als ondernemer hebt gemaakt in het afgelopen jaar en hoeveel belasting je daarover verschuldigd bent. Hierbij geef je dus aan wat je omzet is geweest, wat je kosten zijn geweest en hoeveel winst je hebt gemaakt. De winstaangifte moet in de regel één keer per jaar worden ingediend, voor 1 mei van het daaropvolgende jaar.

Kortom, het verschil tussen btw-aangifte en winstaangifte zit hem dus in de aard van de belasting die wordt afgedragen. Btw is een belasting die je als ondernemer over de omzet moet afdragen en winstbelasting is een belasting die je moet betalen over de winst die je hebt gemaakt. Beide aangiftes zijn belangrijk om te doen om te voldoen aan je fiscale verplichtingen als ondernemer.

Interessante artikelen voor zzp'ers

Zzper in de zorg software online boekhoudpakket

Zzp'er worden in de zorg

Wil jij werken met mensen en dan ook nog eens voor jezelf beginnen? Start als zzp'er in de zorg.
Eenmanszaak starten zzp online boekhouden

Eenmanszaak starten, begin met ondernemen

Je wilt een eigen bedrijf starten, eindelijk voor jezelf beginnen? In dit artikel gaan we het hebben over alles wat jij moet weten wanneer je een bedrijf gaat starten, of nog specifieker een eenmanszaak.
Bereken uurtarief zzp

Wat ben ik waard?

Wat ben ik waard? Een vraag die veel zzp’ers bij ons neerleggen. Het bepalen van een goed uurtarief is voor veel zelfstandigen een dilemma.
Probeer gratis