Gemakkelijk zelf inkomstenbelasting aangifte doen als zzp'er

✔ Makkelijk en snel inkomstenbelasting doen
✔ Zelf je boekhouding op orde zonder boekhoudkennis
✔ Laat je boekhouder gratis meekijken
✔ Automatische btw berekening
✔ Volledig up-to-date boekhouding

Binnen 1 minuut aangemeld Geen creditcard nodig


Onze gebruikers beoordelen ons gemiddeld met 4,5 van de 5 sterren.

Verkoopfactuur

Inkomstenbelasting aangifte ,
makkelijker en sneller dan ooit

Wij hebben het in vullen van de belastingaangifte een stuk eenvoudiger voor je gemaakt. Hoe hebben wij dit gedaan? In de IB-aangifte moet je de gegevens van je bedrijf invullen zoals de balans en een resultatenrekening. De balans en resultatenrekening in Vixum zijn exact hetzelfde opgebouwd als in het aangifteformulier. Je kan hierdoor de gegevens heel makkelijk overnemen.

Vixum heeft als eerst boekhoudpakket een koppeling gemaakt met het formulier inkomstenbelasting zodat een zzp’er alle bedrijfsgegevens direct zichtbaar zijn in je belastingaangifte 2022.

In Vixum heeft een geïntegreerde urenregistratie zodat jij direct kan zien of je aan het 1.225 urencriterium voldoet om gebruik te maken van bepaalde aftrekposten. En heb je toch liever dat er een boekhouder met je mee kijkt? Dan geef je je boekhouder gewoon gratis toegang tot je account.

Probeer gratis

Welk Vixum pakket past bij mij?

Vixum START
Vixum BASIC
Vixum PRO
Complete administratie voor zzp / eenmanszaak
Geautomatiseerd boekhouden
Boekhouding volgens vereisten Belastingdienst
Balans ingericht volgende de aangifte inkomstenbelasting
Resultatenrekening ingericht volgende de aangifte inkomstenbelasting
Urenregistratie
Inzicht in gewerkte en indirecte uren (1.225 urennorm)

Zelf zonder boekhoudkennis belastingaangifte doen

Factureren

Ontwerp je eigen facturen
en factureer direct.
Meer over factureren

Btw-aangifte

Gemakkelijk zelf
btw-aangifte doen.
Meer over btw-aangifte

Agenda

Koppel je eigen agenda,
boekhouden was nooit makkelijker.
Meer over de agenda

Bankkoppeling

Je banktransacties direct
verwerkt in je boekhouding.
Meer over de bankkoppeling

Offertes

Maak en verstuur
offertes in jouw huisstijl.
Meer over offertes

Inkopen

Fotografeer en importeer
vanaf je telefoon of computer.
Meer over inkopen
Alle functies van Vixum

Meest gestelde vragen

Iedereen die in Nederland woont, moet aangiften doen over het inkomsten uit werk en woningen en over je vermogen. Elke zzp’er, freelancer en eigenaar van een eenmanszaak moet dus ook een aangifte inkomstenbelasting invullen en indienen. Woon je buiten Nederland maar heb je inkomsten in Nederland dan kan het zijn dat je aangifte moet toen.
Je kan vanaf 1 maart van het volgende kalenderjaar je belastingaangifte invullen en versturen. Tot wanneer je belastingaangifte kan doen staat op de brief die je elk jaar krijgt van de Belastingdienst. De aangifte belasting dient meestal voor 1 mei van het volgend kalenderjaar ingediend te zijn.
Het maken van een factuur is een eenvoudig met de gratis online facturatietool van Vixum. Direct proberen? Klik hier voor de gratis software voor facturatie en ontdekt een professioneel factuur voorbeeld voor zzp’ers en freelancers.
Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek wanneer je door de Belastingdienst bent aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting en je voldoet aan het 1.225 urencriterium. Als je géén onderneming bent voor de inkomstenbelasting dan kan je toch ondernemer zijn voor de btw.
De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek krijg je maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je voldoet aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek. Je bent dus ondernemer voor de inkomstenbelasting en voldoet aan de aan de 1.225 urennorm. Er gelden een aantal uitzonderingen, dus lees hier alle voorwaarden.
Alle uren die je besteedt aan je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Het gaat hierbij dus niet alleen om de uren die je in rekening brengt bij je klanten. Het maken van offertes, het bijhouden van je administratie, het maken van je website en nog meer vallen ook onder het urencriterium. Let deze uren dus ook vast in je Vixum agenda en voorkom dat je geen recht hebt op verschillende ondernemingsaftrekposten.
De Belastingdienst heeft veel gegevens, zoals je banksaldo en hypotheekgegevens, in je aangifte inkomstenbelasting al voor je ingevuld zodat je deze alleen nog maar hoeft te controleren. De Belastingdienst ontvangst deze gegevens van onder andere bankinstellingen. Je bedrijfsgegevens, zoals de balans en resultatenrekening, dient je nog zelf in te vullen. Er is namelijk nog geen koppeling tussen boekhoudsystemen voor zzp’ers en de Belastingdienst. Wij hebben als eerste boekhoudpakket deze koppeling voorbereid. Wij wachten nu op vrijgaven vanuit de Belastingdienst zodat ook jouw gegevens veilig vooraf zijn ingevuld in je aangifteformulier. De vrijgave wordt begin 2023 verwacht zodat je in je aangifte 2022 er al gebruik van kan maken. Wil je op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen binnen Vixum, meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Interessante artikelen voor zzp'ers

Zzper in de zorg software online boekhoudpakket

Zzp'er worden in de zorg

Wil jij werken met mensen en dan ook nog eens voor jezelf beginnen? Start als zzp'er in de zorg.
Eenmanszaak starten zzp online boekhouden

Eenmanszaak starten, begin met ondernemen

Je wilt een eigen bedrijf starten, eindelijk voor jezelf beginnen? In dit artikel gaan we het hebben over alles wat jij moet weten wanneer je een bedrijf gaat starten, of nog specifieker een eenmanszaak.
Bereken uurtarief zzp

Wat ben ik waard?

Wat ben ik waard? Een vraag die veel zzp’ers bij ons neerleggen. Het bepalen van een goed uurtarief is voor veel zelfstandigen een dilemma.
Probeer gratis