Wat is een winst- en verliesrekening?

De winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening, staat van baten en lasten of exploitatierekening genoemd, laat zien of er in een bepaalde periode winst of verlies is gemaakt. In een winst- en verliesrekening wordt de totaal omzet berekend door alle verkopen bij elkaar op te tellen. Ook alle kosten worden bij elkaar opgeteld. Onderaan de streep komt er een positief getal uit bij winst en een negatief getal bij verlies.

Waarom een winst- en verliesrekening?

Een winst- en verliesrekening heeft een aantal voordelen. Het eerst voordeel is dat je met een winst- verliesrekening perfect overzicht hebt over hoe je er financieel voorstaat. Maar de winst- en verliesrekening geeft je veel meer inzichten. Zo heb je snel overzichtelijk waar je de meeste kosten maakt. Omdat je kosten worden weergegeven in verschillende categorieën kan je hierdoor makkelijk zien of je op kosten in een bepaalde categorie heel hoog of juist heel laag zijn.

Is een winst- en verliesrekening verplicht?

Een winst- en verliesrekening is samen met onder andere een balans onderdeel van een jaarrekening. Als je als zzp’er met een eenmanszaak onderneemt ben je niet verplicht om een jaarrekening te deponeren, je bent dan dus ook niet verplicht om een winst- en verliesrekening te hebben.

Voorbeeld Winst- en verliesrekening in Vixum: Winst- verliesrekening

Boekhouden met Vixum en groeien als startende ondernemer?

Start nu een proefversie en probeer het online boekhoudprogramma Vixum een maand gratis!

Ja, ik wil Vixum gratis proberen
Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.
Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.