Zzp cultuur in het onderwijs

Gepubliceerd op 18-05-2020

Een hoge werkdruk door lerarentekort en een salaris waartegen al jaren actie wordt gevoerd. Het onderwijs staat inmiddels al enkele jaren op deze aspecten negatief in het licht. Mede door de huidige economie en de bovengenoemde redenen lijkt een zzp cultuur in het onderwijs te ontstaan.

Als zzper bepaal je je eigen uurtarief, werktijden en dus ook je werkdruk. Dit lijkt natuurlijk geweldig, maar je moet je ook niet uit de markt prijzen. Toch worden steeds meer zzpers in het onderwijs ingezet. Het is een flexibele manier van invulling in lerarentekort bijvoorbeeld. Voor sommige leraren wordt dit als dé manier gezien om druk op de overheid uit te oefenen en op deze manier op te komen voor de branche.

Administratie als zzper in onderwijs

Ook als zzper in het onderwijs moet je vanzelfsprekend voldoen aan alle verplichtingen. Je administratie bijhouden, urenregistratie in orde brengen en natuurlijk je opdrachtgevers factureren.

Zzpers kunnen met Vixum al deze randzaken verzorgen binnen slechts 10 minuten per week. Een tip; probeer Vixum gratis uit en meld je vandaag nog aan. Vixum maakt het zzp leerkrachten eenvoudig om eenvoudig aan alle fiscale verplichtingen te doen. Bovendien is geen boekhoudkennis nodig!

Welk uurtarief als zzp leerkracht?

Gemiddeld vraagt een zzp leerkracht een uurtarief van €60. Het lijkt op het eerste oog een zeer interessant tarief vergeleken met een gemiddeld salaris. Let wel, het lijkt misschien rooskleuriger gezien er nog veel kosten van dit uurtarief af gaan. Denk daarbij aan:

  • AOV verzekering
  • Risico voor periodes wanneer er minder of zelfs geen werk is
  • Pensioenopbouw
  • Belastingen
  • Overige zakelijke kosten, zoals een laptop, boekhouder/boekhoudprogramma etc

Het berekenen van een uurtarief kan lastig zijn. Misschien is dit wel een van de lastigere kwesties voor werknemers die de stap naar het freelance onderwijs overwegen. Daarom hebben wij een uurtarief en inkomen berekening op onze website toegevoegd. Bereken daar gratis en eenvoudig het uurtarief dat past bij jouw werkzaamheden. Immers is dit voor iedereen verschillend, dus onze berekeningtool kan jou helpen om het juiste zzp uurtarief te bepalen.

Hoe kom ik als freelance leerkracht aan opdrachtgevers?

Gezien het lerarentekort is het tamelijk eenvoudig aan voldoende opdrachten te komen. Scholen aanschrijven is de meest voor de hand liggende manier, die doorgaans al voldoende succesvol is om op korte termijn aan het werk te kunnen. Maar ook zijn er online en zelfs deels gratis platforms waar leraren zichzelf kunnen aanmelden. Zo is flex-leerkracht.nl een van de bekendere websites waar menig freelancer in het onderwijs haar diensten aanbiedt.

Is zzper worden iets voor mij?

Een stap die niet iedereen durft te maken. Goede voorbereiding is het halve werk. Overweeg jij zzper te worden? Bekijk ons freelancer stappenplan. Download ook ons gratis e-book waarin we je uitleggen hoe jij je voorbereid en welke stappen je neemt zodat je goed voorbereid en zonder verrassingen zorgeloos aan je carrière als zzp leerkracht kan beginnen.

Probeer gratis