Gepubliceerd op 13-05-2020
Je speelt met het idee om als freelancer aan de slag te gaan? Maar waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je gaat starten als freelancer? In dit artikel hebben we een aantal stappen voor je uitgeschreven om je op weg te helpen.
--Extra tip: download gratis ons E-book--
Je hebt je hele ondernemingsplan uitgewerkt en gaat nu echt beginnen? Gefeliciteerd. Een van de eerste dingen die je zal moeten regelen is het inschrijven in het Handelsregisters van de Kamer van Koophandel. Veel freelancers kiezer voor de rechtsvorm “eenmanszaak”. Het is erg eenvoudig om deze rechtsvorm aan te melden, er is namelijk geen notariële acte nodig die voor het inschrijven van een “BV” wel nodig. De aanmelding in het Handelsregister is genoeg voor een eenmanszaak.
Als gevolg hiervan ontvang je van de Belastingdienst een btw-nummer. Daarnaast is het handig om na te denken over hoe je je administratie gaat inrichten. Het is aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Hierdoor is het makkelijker om je privé en zakelijk kosten en inkomsten te scheiden. Met eenvoudige maar complete boekhoudsoftware zoals Vixum is het gemakkelijk om zelf al je freelance administratieve zaken te regelen.
Jouw onderneming is niets zonder klanten. De volgende stap is dan ook om actief opzoek te gaan naar klanten. Dit kan online en offline. Ga naar netwerkbijeenkomsten, schakel je bestaande netwerk in of neem contact op met partijen waarvan jij denkt dat ze jouw producten of diensten goed kunnen gebruiken.
Zorg ook voor een goed online aanwezigheid. Richt social media kanalen waarop jij interessante berichten over jouw vakgebied kan delen. Denk ook een aan een website, hier kan perfect je “ “unique selling points” naar voren laten komen.
Als je diensten gaat verkopen aan je klanten, dan is het goed om de uurtarief bereken-tool in te vullen, zo weet je precies wat je uurtarief moet zijn om je gewenste salaris te verdienen. Of andersom, welk salaris je zal verdienen met het uurtarief wat jij of je opdrachtgever aan dacht.
Vanaf 1-5-2016 is de VAR-verklaring vervallen. Met deze verklaring konden freelancers en hun opdrachtgevers aantonen dat ze geen dienstverband aan konden of wilde gaan. Hiervoor in de plaatst gekomen zijn de zogenoemde modelovereenkomsten. Schijnzelfstandigheid moet hiermee beter worden bestreden.
De afgelopen jaren is er in politiek Den Haag veel te doen geweest over de modelovereenkomsten en het lijkt erop dat er in 2020 meer duidelijkheid gaat komen op dit gebied. Houd ons blog in de gaten voor het laatste nieuws.
Als je als werknemer voor een bedrijf werkt heeft die doorgaans de nodige verzekeringen afgesloten voor zijn medewerkers. Ook bouw je vaak pensioen op wanneer je ergens in loondienst werkt. Als je als freelancer aan de slag gaat dien je dit allemaal zelf te regelen.
Iedere freelancer loopt andere risico’s en heeft dus andere verzekeringen nodig. Een freelancer schilder loopt meer kans om van de trap te vallen dan een freelance boekhouder. Laat je daarom goed voorlichten door een verzekeringsdeskundige zodat je niet onnodig verzekerd of onderverzekerd bent.
Download hier ons E-Book om nog meer te lezen over het starten van je eigen onderneming.