Gepubliceerd op 07-05-2020
Wil jij werken met mensen en dan ook nog eens voor jezelf beginnen? Start als zzp'er in de zorg. Steeds meer verzorgende, verpleegkundige en kraamverzorgers kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Wil jij ook als zzp’er in de zorg aan de slag? Lees dan dit blog vol met alles om jouw een vliegende start te geven als zzp’er in de zorg.
Klanten vinden is voor iedere startende zzp’ers lastig. Zorg om te beginnen dat iedereen weet dat jij beschikbaar bent als zzp’er in de zorg. Vertel het aan je netwerk en vraag of zij of mensen in hun netwerk gebruik willen maken van jou diensten. Daarnaast zijn er bemiddelingsbureau’s die vraag en aanbod in deze markt samenbrengen. Experimenteer ook met marketing, dit kan heel laagdrempelig met een gratis advertentie bij de Albert Heijn of doormiddel van online marketing.
Als zorgverlener werk je met mensen, daarom is het van belang dat je voldoet aan alle specifieke wet en regelgeving. BIG-registratie Het Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg-register is een register waar je als zorgverlener ingeschreven moet staan. In dit openbare (online) register staat wat jij als zorgverlener kan en mag doen. Kan jij bijvoorbeeld bepaal de injecties geven of andere specialistische handelingen verrichten, dan staat dit bij jouw naam vermeld in het BIG-register. Hiermee worden patiënten beschermd tegen ondeskundige zorgverleners. Als zorgverlener dien je je iedere vijf jaar opnieuw te registeren in het BIG-register.
Wanneer je een geldige BIG-registratie hebt kan je een persoonlijke AGB-code aanvragen. Deze code heb je nodig om de geleverde zorg te kunnen declareren. Door deze AGB-code wordt jij als zorgaanbieder erkend en herkend. Om een AGB-code te krijgen heb je naast een BIG-registratie ook een KVK-nummer nodig.
Uiteraard moet je van al je patiënten afzonderlijk een patiëntendossier bijhouden. Hierin leg je vast welke zorg je hebt verleend en hoe het staat met de gezondheid van de patiënt.
Voor sommige vormen van zorgverlening hoef jij als zorgverlener geen BTW af te dragen. Dit geldt voor persoonlijke zorg die bedoeld is voor het beschermen, in standhouden of herstellen van de gezondheid van de patiënt. Lees meer daarover op de site van de Belastingdienst. Als zzp’er in de zorg moet je net als andere ondernemers voldoen aan wet- en regelgeving omtrent administratie. Vixum is hiervoor ideaal, sterker nog, Vixum is ontwikkeld met jou als zorg zpp’er in het achterhoofd. Benieuwd? Probeer Vixum nu gratis en vrijblijvend uit!
De Algemene Verordening Gegevensbescherming is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden wanneer je als zelfstandige in de zorg aan de slag gaat. Je zal met veel persoonsgegevens van je cliënten werken en het is zaak om hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan aangezien het om privacy gevoelige informatie gaat.Of je deze gegevens nou op een kladblok noteert of in een uitgebreide software systeem vastlegt, houdt er rekening mee dat je voldoet aan de AVG.
Als zzp’er ben je samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor het feit dat je moet kunnen aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Zorg ervoor dat de opdrachten die je uitvoert niet lijken op een verkapt dienstverband. Lees hierover meer op de website van de KVK.
Op de website van de Kamer van Koophandel kan je een handig stappen plan vinden voor het starten als zzp’er in de zorg, klik hier.
Meer weten over wat Vixum voor jou kan betekenen kijk hier of meld je hier gratis aan.