Wat kost het om zzp’er te zijn?

Gepubliceerd op 19-08-2021

Wanneer je in loondienst werkt heeft je werkgever meer kosten dan alleen maar je salaris, verzekeringen, je pensioen opbouw en bijvoorbeeld een laptop. Maar als je voor jezelf begint, met welke kosten moet je dan rekening houden? Wellicht zijn er ook kosten waar je in eerste instantie zelf niet aan denkt, daarom hebben we ze in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

De kosten voor een zzp ondernemer.

Ondernemen doe je omdat je het leuk vind en omdat je er ook leuk mee kan verdienen. Maar ondernemen kost ook geld. Met onderstaande kosten kan je rekening houden als startende zzp’er. Wellicht had je niet met alles rekening gehaden en kan dit artikel voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Opstart kosten

De eerste kosten die je als nieuwe ondernemer maakt zijn de inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel, zo’n €50 voor een eenmanszaak. Ga je vanuit een BV aan de slag dan komen daar nog notariskosten bij. Het is aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen, dit maakt je leven als ondernemer een stuk makkelijker. Voor een paar euro per maand heb je al een zakelijke rekening geopend bij een van de bekende banken in Nederland.

Kantoorkosten & investeringen

Niet iedere startende zzp’er gaat direct een eigen kantoor huren. Maar een laptop, telefoon of een gespecialiseerde apparaat heb je wellicht wel nodig om je onderneming te kunnen starten. Voor deze machines of apparatuur moet je waarschijnlijk een grote investering doen. Of je dit nou zelf betaald of je er een lening voor afsluit, het zijn allemaal kosten waar je rekening mee moet houden.

Verzekeringen

Je bent als ondernemer niet standaard verzekerd. Dit dien je zelf te regelen en kost geld. Hoe meer je verzekerd, hoe meer je betaald. Afhankelijk van het werk wat je gaat uitvoeren kan het handig zijn om je voor bepaalde zaken beter te verzekeren. De ziektekostenverzekering is verplicht en zal worden verrekend in je inkomstenbelasting. Daarnaast kan het verstandig zijn om je te verzekeren voor het geval dat je arbeidsongeschikt raakt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is ook een verzekering die wij aan kunnen raden. Andere verzekeringen die je zou kunnen overwegen zijn de rechtsbijstandverzekering en beroepsaansprakelijkheidverzekering. Wij adviseren je om je bij een verzekeringsagent goed te laten informeren over welke verzekeringen relevant zijn voor jou als ondernemer, want dat is voor iedere ondernemer anders.

Belastingen

Niemand vind het leuk om belasting te betalen. Belastingen zijn vaak de grootste kostenposten van een ondernemer. De belangrijkste belastingen voor een zelfstandig ondernemer zijn de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. 

Omzetbelasting

De omzetbelasting ook wel bekend als btw, betaal je per kwartaal. Je kunt er voor kiezen om dit per jaar of per maand te doen, maar kwartaal is gebruikelijk. De omzetbelasting betaal je over alle toegevoegde waarde die jij in rekening hebt gebracht bij je klanten. De belasting die je hier betaald wordt in mindering gebracht door de btw die jij in de desbetreffende periode hebt betaald. Een boekhoudprogramma als Vixum maakt het voor jou als zzp’er super eenvoudig om zelf zonder boekhoudkennis je btw-aangifte te doen.

Inkomstenbelasting

Een keer per jaar doe je als ondernemer belastingaangifte voor de inkomsten die je in het jaar er voor hebt verdient. Deze inkomstenbelastingaangifte heb je ook al gedaan toen je in loondienst was, maar die wordt nu net iets uitgebreider. Je werkgever hield al de inkomsten belasting voor je in. Nu moet je dit zelf regelen. Met de juiste boekhoudsoftware  is het goed te doen, ook als je geen boekhoudkennis hebt.

Je pensioen

Wanneer je net begint als ondernemer denk je er waarschijnlijk nog niet over om met pensioen te gaan. Maar het is wel goed om er al rekening mee te houden. Werk je in loondienst dan regelt in veel gevallen je werkgever je pensioen. Ben je ondernemer, dan moet je dit zelf regelen. Zelf je pensioen regelen als zzp’er kan op vele verschillende manieren. Hier schrijven we binnenkort nog een uitgebreid artikel over.

Gebrek aan inkomsten

Je hoopt het natuurlijk niet, maar er kan een tijd komen dat je minder opdrachten hebt. Of dat je een tijdje ziek bent waardoor je niet kan werken. Ook tijdens deze periode wil je natuurlijk geld hebben om van te leven. Hiervoor maak je niet perse kosten in tijden dat je bedrijf wel floreert, maar je zet er wel geld voor opzij. En wil je even een weekje of twee op vakantie? Dan verdien je in die twee weken ook niets en zal je geld wat je eerder opzij hebt gezet gebruiken om die cocktails op het strand mee te betalen.

Probeer gratis