Het urencriterium voor zzp’ers

Gepubliceerd op 23-09-2021

De 1.225 urennorm, voldoe je aan deze norm en heb je recht op aftrekposten zoals de zelfstandige aftrek, dan kan deze urennorm je duizenden euro’s per jaar besparen. Maar dan moeten de uren wel aantoonbaar zijn, dit doe je door een goede urenadministratie bij te houden. Lees hier alles wat je moet weten over het urencriterium voor zzp’ers en hoe jij er mee om kan gaan.

Wat is het urencriterium?

Als (startende) ondernemer kan je van een aantal voordelen gebruik maken. Dit zijn regeling die de Belastingdienst heeft bedacht om ondernemerschap te stimuleren. Denk hierbij aan zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst wil natuurlijk niet dat iedereen naar de Kamer van Koophandel gaat en zich inschrijft als ondernemer, alleen maar om van deze regelingen gebruik te maken. Om dit te voorkomen hebben ze het urencriterium bedacht. Vixum is boekhoudsoftware die speciaal ontwikkeld is voor dienstverlenende zzp'ers die graag willen voldoen aan het urencriterium. Lees hier meer over Vixum en probeer het nu gratis.

De hoogte van het urencriterium

Het urencriterium is 1.225 uren per kalender jaar. Wanneer je als ondernemer aan deze drempel voldoet kan je aanspraak maken op de verschillende voordelen die hiermee samenhangen. De urennorm is bijna iedereen even hoog, of je nou met je bedrijf begint in januari of in juni, de norm is 1.225 uren. Je mag deze uren dus niet delen door het aantal maanden in een jaar dat je ondernemer bent. Naast dat je 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet besteden. Moet je volgens de Belastingdienst ook 50% van je tijd aan je onderneming bestanden. Wanneer je bijvoorbeeld nog in loondienst werkt naast je onderneming behoor je meer tijd aan je onderneming te besteden dan aan het werk in loondienst, ook al voldoe je aan het urencriterium.

Rekenvoorbeeld:

Je werkt voor 3 dagen in de week in loondienst, die komt per jaar uit op zo’n: 1.248 uur. (3 keer 8 uur is 24 uren per week, keer 52 weken in een jaar is 1.248 uren per jaar in loondienst). Om aan het urencriterium te voldoen dien je in dat jaar 1.249 uren aan je onderneming te besteden.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

De uren die je mag meenemen voor de urennorm zijn onder te verdelen in twee categorieën. De direct en de indirecte uren. Directe uren zijn uren die je in rekening brengt aan je klant. Hiermee behaal je omzet. Indirecte uren zijn uren die je naast je declarabele uren hebt gewerkt. Denk hierbij aan het voorbereiden van je werkzaamheden, reistijd en het bijhouden van je administratie.

Andere voorbeelden van indirecte uren die je mag meetellen voor het urencriterium:

  • Het beheren van je website
  • Tijd die je besteed aan acquisitie
  • Netwerk bijeenkomsten
  • Afspraken met adviseurs
  • Het volgens van een cursus
  • Het vergaren van kennis over jouw vak

Niet voldaan aan de 1.225 urennorm?

Als je aan het einde van het jaar niet genoeg uren hebt gewerkt om aan de 1.225 uren te komen is er nog geen rede voor paniek. Het enige wat je dat niet kan doen is aanspraak maken om zelfstandige-aftrek en startersaftrek.

Probeer gratis