Belangrijke informatie over de wet DBA: Wat zzp’ers moeten weten in 2025

Gepubliceerd op 19-11-2024

De omgeving om ons heen verandert voortdurend, en daarom brengen we je graag op de hoogte van een belangrijke verandering.

Handhaving wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA)

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar over een kleine twee maanden gaat de handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) opnieuw in. Het is voor jou als zzp’er belangrijk om met je opdrachtgevers de aard van je arbeidsrelatie goed vast te leggen. Een goede vastlegging voorkomt dat de Belastingdienst je werkzaamheden voor een opdrachtgever aanmerkt als een arbeidsovereenkomst. Dit kan namelijk leiden tot naheffingen, het terugbetalen van belastingvoordelen en verlies van je ondernemersstatus.

Het werken als zzp’er blijft gelukkig mogelijk zonder loondienstverband, mits je aan diverse criteria voldoet. De Belastingdienst hanteert verschillende toetsingscriteria om zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid te bepalen. Op de website van de Rijksoverheid staat een handige module met 10 keuzevragen (ja of nee) om te beoordelen welke situatie op jou van toepassing is:

  • Werkzaamheden en werktijden: Kan de opdrachtgever bepalen hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn?
  • Duur van de werkzaamheden: Wordt het werk gedurende langere tijd verricht? (meer dan 3 maanden en meer dan 20 uur per maand)
    -** Wie verricht welke werkzaamheden**: Voert de werkende werkzaamheden uit die ook door werknemers bij die organisatie worden verricht?
  • Welke werkzaamheden worden verricht: Verricht de werkende taken die structureel onderdeel zijn van de organisatie? (zoals bouwen bij een bouwbedrijf of lesgeven op een school)
  • Werk persoonlijk verrichten: Verricht de werkende het werk persoonlijk? Mag de werkende zich alleen met toestemming van de opdrachtgever laten vervangen?
  • Beloning: Wordt de vergoeding/het salaris voor het werk van tevoren per uur (of per maand) afgesproken en op een vast moment overgemaakt?
  • Hoogte van de vergoeding: Zijn de vergoedingen vergelijkbaar met het salaris dat aan werknemers wordt betaald voor gelijksoortige werkzaamheden?
  • Commercieel risico: Loopt de werkende weinig commercieel risico bij het uitvoeren van het werk? Bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever de kosten draagt als het werk niet goed wordt uitgevoerd.
  • Aantal opdrachten en opdrachtgevers: Heeft de werkende steeds verschillende opdrachten en opdrachtgevers?
  • Resultaat: Heeft de werkende een inspanningsverplichting?

Na het beantwoorden van de 10 vragen krijg je inzicht in de kenmerken van jouw opdracht: voldoe je aan de criteria van een zzp’er of is er sprake van loondienst? De Belastingdienst hanteert hierbij een “holistische” benadering: niet één enkel punt, maar het totale plaatje telt. Het is vervolgens belangrijk om een (nieuw) contract met je opdrachtgever op te stellen waarin bovenstaande kenmerken goed zijn vastgelegd. Op de website van de Rijksoverheid vind je ook een overzicht van de kenmerken van een zzp’er en de kenmerken van loondienst.

Let op: De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zijn vanaf 1 januari 2025 niet meer geldig. Ga daarom tijdig in overleg met je opdrachtgever om een nieuwe overeenkomst op te stellen. Zo waarborg je dat je vanaf 1 januari 2025 volgens de juiste contractvorm werkt.

Probeer gratis