Als zzp’er je uurtarief bepalen

Gepubliceerd op 01-10-2019

Het kan erg ingewikkeld zijn om als beginnende zzp’er een goed uurtarief bepalen. Je wil niet een te hoog tarief hebben want dat schrikt potentiële klanten af. Natuurlijk wil je een prettig inkomen verdienen, dus een te laag uurtarief is ook niet wenselijk.

Uurtarief te hoog?

Een uurtarief lijkt al snel hoog. Een marktconform uurtarief is namelijk veel hoger dan je bruto uurloon. Bedenk je dat je als zzp’er alles zelf moet betalen van dit uurtarief. Vraag eens rond aan mensen in jouw netwerk, zo kom je er snel achter of het uurtarief wat jij in gedachte hebt marktconform is. Onderaan deze post vind je een overzicht van kosten die als zzp’er hebt, die je niet hebt wanneer je in loondienst bent.

Wel of niet factureren?

Als zzp’er kan je zelf je tijd indelen. Helaas kan niet alle uren ook daadwerkelijk factureren. Uren die je kwijt bent aan acquisitie, marketing, inkopen doen of het afstemmen van nieuwe opdrachten kan je niet factureren. De Belastingdienst houdt aan dat een gemiddelde zzp’er zo’n 28 uren kan factureren van de 40 gewerkte uren per week.

Kosten

Als zzp’er heb je natuurlijk kosten die je als werknemer in loondienst niet hebt. Misschien huur je een kantoor, koop je je eigen bedrijfsauto of koop je iedere maand een pak printpapier. Veel van deze bedrijfskosten zijn aftrekposten en de BTW zal worden verrekend met de BTW die je ontvangt op je facturen, maar je moet deze wel betalen. Andere kosten die verrekend moeten worden in een goed uurtarief:

  • Sparen voor je pensioen
  • Belasting
  • Verzekeringen
  • Vakantiedagen
  • Buffers voor wanneer je minder werk hebt of niet kunt werken

Uurtarief berekenen

Via onze uurtarief tool kan je een goede inschatting maken. Je ontvangt direct een overzichtelijk rapport in je mailbox. Zo kan je met een goed uurtarief aan de slag als zzp’er.

Klik hier voor de Vixum uurtarief tool.

Probeer gratis