Online boekhouden voor zzp’ers.

Gepubliceerd op 01-03-2021

Als zzp’er heb je geen 9 tot 5 baan. Je bent als zelfstandig ondernemer constant in de weer met je onderneming. Overdag contact met klanten, potentiële klanten, andere relaties en daarnaast ook nog je werkzaamheden uitvoeren. Voor veel zzp’ers zijn de avonden vaak gevuld met het op orde brengen van de administratie en andere randzaken. Het zou toch fijn zijn als je je boekhouding kan automatiseren, zonder dat dit een vermogen kost? Met de juiste online boekhoudsoftware kan je als zzp’er je btw-aangifte, facturatie, winst- en verliesrekening en nog veel meer allemaal automatiseren. Met online boekhouden kan je als zzp’er tijd, geld en energie besparen. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je als zzp’er toe bent aan online boekhouden. Echt online boekhouden voor zzp'ers!

Online zzp administratie, met gemak

Online boekhouden, met of zonder boekhouder?

Als je de stap wil maken en met een online boekhoudprogramma gaat werken kan dat op twee manieren. Je kan ervoor kiezen om alles zelf te doen, zonder bijkomst van een boekhouder of accountant. Zeker als je boekhouding niet veel verschillend gedurende de tijd en weinig verschillende boekingen te verwerken hebt is het goed mogelijk om zelf te boekhouden. Daarnaast kan je kiezen om je gehele administratie samen met een boekhouder op orde te houden. Vaak gebruik je dan een online boekhoudsysteem waar je boekhouder bekend mee is. Hierdoor ben je minder flexibel in het kiezen van je boekhoudpakket en vaak ook duurder uit, je betaald namelijk voor de boekhouder en voor de boekhoudsoftware.

De prijzen en functies van online boekhouden

Welke functionaliteiten verwacht jij van je het perfecte online boekhoudpakket? Hoe meer functionaliteiten, des te duurder het pakket zal zijn. Echter als zzp’er heb je vele functies helemaal niet nodig en maken deze functies het boekhoudprogramma onnodig ingewikkeld en vergroot het de kans op fouten. Het gros van de online boekhoudpakketten betaal je per maand, dat kan zal vanaf €7,50 per maand tot vele tientallen euros voor de vaak veel te ingewikkelde pakketten. In de goedkope administratie-tools zoals Vixum vind je alle functies die je ooit als zzp’er nodig gaat hebben. Probeer Vixum nu gratis uit.

Offertes en facturen maken met je online boekhoudsoftware

Maak en verstuur makkelijk complete offertes waardoor je een goede eerste indruk maakt bij je potentiële klant. Krijg je akkoord op je offerte dan zet je deze gemakkelijk om naar een opdracht. Het unieke van online boekhouden met Vixum is dat je deze opdracht direct kan inplannen in je agenda. Na het uitvoeren van je opdracht kan je deze met een druk op de knop omzetten naar een factuur. Zo blijft je agenda het centrale punt van je hele administratie.

Gratis een factuur maken? Gebruik de gratis Vixum tool. Voorbeeld factuur

  1. Bedrijfslogo
  2. Klantgegevens
  3. Jouw gegevens
  4. Algemene factuurgegevens
  5. De factuurregels
  6. Subtotaal, btw en totaal
  7. Voettekst

Inkopen verwerken in je online boekhouding

Als zzp’er heb je allerlei soorten inkopen om te verwerken. Met de juiste boekhoud-tool zoals Vixum verwerkt je deze makkelijk en correct in je administratie. Voor de belastingdienst is het van belang dat je je inkopen verwerkt onder de juiste categorie. Wij hebben het bij Vixum zo ingericht dat dit bij niet meer fout kan gaan. Scan je bon of factuur in, op je computer, smartphone of tablet, kies gemakkelijk de juiste categorie en controleer de bedragen. Zo makkelijk kan het zijn om je inkopen te verwerken in online boekhoud programma voor zzp'ers.

Diensten, producten en voorraad

Ben je een dienstverlenende zzp’er dan is het een uitkomst om vanuit je agenda te kunnen factureren en administreren. Bereken hier je uurtarief. Voor dienstverleners is Vixum een totaal oplossing op het gebied van zzp administratie. Verkoop je producten, fysiek of niet, dan is het makkelijk om in je boekhoudprogramma producten aan te kunnen maken. Hierdoor kan je deze sneller op een offerte of op een factuur plaatsen. Bijvoorbeeld: je maakt websites en hebt en je verkoopt een standaard website altijd voor €2.000,- en een webwinkel voor €3.000,-. Je kan deze twee dan als producten aanmaken, zo bespaar je veel tijd met je boekhouding doordat je niet telkens deze bedragen hoeft in te voeren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel fysieke producten verkoopt, dan werkt het eigenlijk op dezelfde manier als niet fysieke producten. Behalve dat je deze dient in te kopen zoals je andere inkopen en er een voorraad aan dient te koppelen.

Klanten en contacten in je administratie?

Als ondernemer heb je veel contacten; klanten, leveranciers en bedrijven waar je mee samenwerkt. Deze contacten waar je facturen van ontvangt of naar verstuurd zijn daarmee een belangrijk onderdeel van je administratie. Goede boekhoudsoftware biedt je de mogelijkheid om een volledig contacten bestand te beheren. Zodat je verkopen en inkopen eenvoudig kan verwerken, snel nieuwe opdrachten aan kan maken en goed overzicht hebt over al je zakelijke relaties.

Bankmutaties koppelen aan je boekhouding

Je inkopen en verkopen verwerken is in feite de basis van ieder administratieprogramma. Met een goed en volledig administratieprogramma kan je deze boekingen snel koppelen aan je bankmutaties. Daarnaast kan je met een goede bankkoppeling zorgen dat je eenvoudig op de hoogte bent van de betalingen van je klanten. Zodra een bankmutatie gekoppeld kan worden aan een verzonden verkoopfactuur zal je boekhoudsoftware deze automatisch op “betaald” zetten. Wordt je factuur niet op tijd betaald, dan kan je boekhoudsysteem automatisch herinneringen en eventueel aanmaningen naar je klanten e-mailen. Zo krijg je optimaal overzicht over je financiële gang van zaken.

Planning, projecten en opdrachten

Waar de meeste boekhoudpakketten stoppen is bij het plannen van je werkzaamheden, het managen van je projecten en het bijhouden van al je opdrachten. Vixum is hierin uniek. Je kan eenvoudig al je werkzaamheden plannen, afspraken bundelen en factureren. Zo koppelt Vixum administratie aan je agenda. Hierdoor kan je als zzp’er productiever werken, je hebt veel meer overzicht in al je werkzaamheden en weet precies hoeveel uren jij met je onderneming bezig bent. Iets wat van belang is wil je voldoen aan de 1.225 urennorm van de Belastingdienst. Zodra je voldoet aan deze urennorm geniet je van substantieel belastingvoordeel. Het bijhouden van een goede planning en urenadministratie is dus van groot belang.

De Winst- en verliesrekening

Een vast onderdeel van iedere administratie en daarnaast ook vast onderdeel van de jaarrekening is je winst- en verliesrekening. De winst- en verliesrekening geeft je een overzicht van de kosten en de opbrengsten van je onderneming. Meestel in de periode van een jaar. Onderaan de streep van de winst- en verliesrekening vind je de behaalde winst, of het verlies, wat je met je onderneming in die periode hebt behaald. Een goede overzichtelijke winst- en verliesrekening, die je ook kan lezen zonder al te veel boekhoudkennis, is een onderdeel van goede boekhoudsoftware voor zzp’ers.

Btw-aangifte, vaste prik in je boekhouding

Als ondernemer voeg je waarde toe, als dienst of aan fysieke producten. Over deze toegevoegde waarde betaal je belasting, ook wel bekend als Belasting toegevoegde waarde (btw). Van dienst of producten die jij als ondernemer afneemt kan je in de meeste gevallen de btw terugvorderen, of beter gezegd, die mag je verrekenen van de btw die je zelf moet afdragen. Eens per kwartaal (voor sommige ondernemingen eens per maand) doe je daarom btw-aangifte. Hier ga je kijken hoeveel btw jij hebt ontvangen en hoeveel je in dezelfde periode hebt betaald. Heb je meer btw ontvangen dan dat je hebt uitgegeven, dan moet je het verschil afdragen. Heb je meer btw uitgegeven, bijvoorbeeld omdat je investeringen zoals een nieuwe computer hebt gekocht? Dan krijg je het btw bedrag dat je meer hebt uitgegeven terug. Meer lezen over btw-aangifte doen? Lees ons btw-blog. Administratiesoftware die gemaakt is voor zzp’ers en ervoor zorgt dat je gemakkelijk je gehele boekhouding om orde kan houden, zonder boekhoudkennis zal de periodieke btw-aangifte automatisch voor je uitrekenen. Hierdoor hoef je deze alleen nog maar over te nemen in het aangifte formulier van de belastingdienst. De software die dat voor je doet is Vixum. Gebruiksvriendelijke online boekhouding voor echte zzp'ers!

Ja ik wil Vixum zelf gratis proberen.

Voor jezelf beginnen

Met een online boekhoudprogramma speciaal voor zzp'ers zoals Vixum hoeft administratie geen belemmering meer te zijn om voor jezelf te beginnen. Wil je meer weten over wat er komt kijken wanneer je voor jezelf wil beginnen, dan volgen hier nog een paar handige links.

Probeer gratis