Online boekhouden zzp

Gepubliceerd op 11-05-2020

Als zzp'er je boekhouding online regelen? Lees onze tips hoe je dit snel, efficient en eenvoudig kan verzorgen. Een online zzp boekhouding kan in slechts 10 minuten per week georganiseerd worden mits efficient ingericht.

Je bent onlangs zzp'er geworden en je moet je administratie opzetten. Of je bent al zzp'er en wilt sneller en efficiënter je boekhouding regelen. In beide gevallen geldt dat een goede basis je enorm helpt in het voeren van administratie. We geven je dé tips die jou helpen om je administratie binnen 10 minuten per week op orde te houden.

De beste boekhoudsoftware voor zzp'ers

Het begint met de keuze van een online boekhoudpakket dat je overal en altijd kan benaderen. Bij voorkeur ook via je telefoon, want je wilt snel je inkoopbonnetje scannen en toevoegen aan je administratie en eenvoudig kunnen zien hoe je ervoor staat. De keuze van het juiste boekhoudpakket is essentieel om je administratie snel te kunnen doen. Let in ieder geval op de volgende aspecten die specifiek voor zzp'ers zeer relevant zijn:

  • Kan je zowel op projectbasis als uurbasis je diensten eenvoudig factureren?
  • Is het eenvoudig privekosten in te voeren?
  • Kan je investeringen - en afschrijvingen - eenvoudig en snel verwerken?
  • Direct vanaf je telefoon bonnetjes scannen en toevoegen (en eventueel later koppelen en verwerken)
  • Je zzp bankrekening toevoegen en transacties snel verwerken
  • Urenregistratie t.b.v. je urencriterium, bij voorkeur met een agendakoppeling
  • Het snel en efficient kunnen doen van je btw-aangifte
  • Winst en verlies rekening en balans t.b.v. efficiënt opmaken van je IB aangifte

Tip 1: Een online boekhoudprogramma dat specifiek voor zzp'ers is ingericht, zal meestal beter volstaan dan een boekhoudtool die ook door BV's wordt gebruikt. Zo legt Vixum volledig de focus op een boekhouding die overeenkomt met de manier waarop zzp'ers werken. Daarentegen ligt de focus minder op bijvoorbeeld loonadministratie (wat uiteraard wel mogelijk is), simpelweg omdat dit voor de meeste zzp'ers niet van toepassing is.

Tip 2: Maak als startende zzp'er gebruik van onze gratis facturatie tool, hiermee stuur je eenvoudig onbeperkt facturen naar je klanten. Naar de gratis facturatie tool.

Scan je inkoopbonnetjes direct vanaf je telefoon

Zoals gezegd, en persoonlijk vind ik dit een van de belangrijkere aspect van een goede boekhoudtool, is dat je via een app of via de web versie eenvoudig via je telefoon een bonnetje kan toevoegen. In functies is het een detail, maar wel iets dat het je als zzp'er enorm vereenvoudigt. Wen jezelf aan direct na het ontvangen van een bonnetje (bij het tankstation of na het doen van inkopen) het bonnetje met je boekhoud app te uploaden. Koppelen aan de juiste crediteur en categorie kan later, als je bonnetje er maar staat. Dit voorkomt de grootste ergernis: zoeken naar dat ene tankbonnetje die mogelijk ergens tussen de lege colablikjes op de achterbank van je auto ligt. Je inkopen zijn op deze manier snel en eenvoudig verwerkt. Als het versturen van verkoopfacturen ook met een druk op de knop geregeld kan worden, is je zzp administratie appeltje eitje.

Uren bijhouden zzp'ers

Het bijhouden van je uren in je boekhoudtool is ook een van die belangrijke onderdelen. Je bent verplicht, tenzij je niet aan het zzp urencriterium voldoet, je uren goed bij te houden. Dit in verband met de zelfstandigenaftrek. Om aantoonbaar te kunnen maken hoeveel uur je op jaarbasis werkt, is een administratie daarvan enorm belangrijk.

Met deze gedachte, en tevens de manier van werken van dienstverlenende zzp'ers, hebben we binnen Vixum de mogelijkheid ontwikkeld je eigen agenda te koppelen. Vixum leest deze uit en na het accorderen van je uren is zowel je conceptfactuur alsook de urenregistratie voltooid.

In 10 minuten je administratie voeren?

Als je eenvoudig je inkopen, verkopen én tijdsbesteding kan bijhouden, is het voeren van je online boekhouding als zzp'er echt niet zo tijdrovend en lastig. Wij zien dat gebruikers van onze boekhoudsoftware zo'n 10 minuten per week nodig hebben om hun administratie bij te werken.

Ook zo snel je zzp boekhouding regelen? Meld je gratis aan voor een trial op Vixum.

Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.