Zzp'ers en Prinsjesdag (deel 2)

Gepubliceerd op 07-10-2019

Eerder heb je het eerste deel van onze blogserie over de gevolgen van de kabinetsplannen kunnen lezen. Dit bericht nog niet gelezen? Onderaan dit bericht staat een link naar onze eerste blog over Prinsjesdag. In dit tweede deel gaan we het hebben over wijzigingen in de BTW-tarieven, klimaat en duurzaamheid en de zorgpremie. Daarnaast komen de wijzigingen rondom de vennootschapsbelasting aan bod.

Vennootschapsbelasting

Tot en met 2020 blijft de vennootschapsbelasting ongewijzigd, vanaf 2021 zullen er een aantal veranderingen plaatsvinden. Vanaf 2021 zal de belasting op winsten vanaf €200.000,- namelijk dalen van 25% naar 21,7%. Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om korting te krijgen wanneer deze belasting in een keer wordt betaald, deze betalingskorting wordt namelijk afgeschaft.

Klimaat en duurzaamheid

Het is je vast niet ontgaan, de overheid is flink bezig met klimaat en duurzaamheid. In 2020 en de jaren daarna wil de overheid klimaatvriendelijk gedrag blijven stimuleren. Zo zal er minder belasting betaald worden over schone energie en gas. Dit betekent een voordeel van zo’n €100,- voor een gemiddeld huishouden. Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met de natuur, maar ook met ons, de mens, zelf. De overheid richt zich op een volledig rookvrije samenleving in 2040. Accijnzen op tabak gaan vanaf 1 januari 2020 met €0,14,- omhoog, later dat jaar komt daar nog eens €1,- bij. Stoppen met roken per 1 januari is nog aantrekkelijker geworden. (Bedrijfs)auto's die op benzine of diesel rijden gaan de komende jaren iets meer motorrijtuigenbelasting betalen. Elektrische auto's zijn dan nog steeds vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Veranderingen BTW-tarief

De BTW op diensten die via internet worden geleverd zal vanaf 1 januari 2020 verlaagd worden van 21% naar 9%. Denk hierbij aan e-books, maar ook toegang tot nieuwswebsites en platforms voor luisterboeken.

Stijging van de zorgpremie

De zorgverzekeraars hebben de tarieven voor 2020 nog niet bekend gemaakt. Vanuit de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde plannen kunnen we wel opmaken dat de zorgpremie ongeveer met €3,- per maand zal stijgen. Het goede nieuws is dat de zorgtoeslag ook zal stijgen. Zodra de zorgpremies bekend zijn, wijden we hier nog toegespitst blogbericht aan.

Onze eerste Prinsjesdag blog gemist, terug lezen kan hier.

Foto: Michael Fousert

Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.