Zzp'ers en Prinsjesdag (deel 1)

Gepubliceerd op 17-09-2019

Elke derde dinsdag van september deelt het kabinet zijn plannen voor het volgende jaar. De koning leest de troonrede en de minister van Financiën deelt de Rijksbegroting en Miljoenennota. In de Rijksbegroting staan de inkomsten en uitgaven van alle ministeries van het komende jaar. De Miljoenennota licht de Rijksbegroting toe en geeft duidelijkheid over de daadwerkelijke invloed voor burgers en bedrijven in Nederland. Een groot spektakel wat ieder jaar weer veel bekijks trekt op en rondom het Binnenhof in onze hofstad, Den Haag. In dit blog hebben we de belangrijkste verandering voor jou als zzp’er beschreven.

Zelfstandigenaftrek stapsgewijs omlaag

Vanaf 2020 gaat de zelfstandigenaftrek stapsgewijs omlaag. De regering heeft hiervoor gekozen om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers kleiner te maken. Echter de arbeidskorting en de algemene heffingskortingen gaan de komende jaren wel omhoog. Hierdoor zullen de meeste zelfstandig ondernemers er alsnog op vooruit gaan. De huidige zelfstandigenaftrek bedraagt nu €7.280,- en in stappen van €250,- en €280,- afnemen naar €5.000,- in 2028.

Nieuw BTW-nummer

Privacy, dat is de redenen dat de ruim 1,3 miljoen eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw BTW-nummer ontvangen van de Belastingdienst. Het huidige BTW-nummer is in het geval van een eenmanszaak de landcode NL en het BSN van de oprichter met een B01 t/m B99 toevoeging. Het nieuwe BTW-nummer dien je als zzp’ers met een eenmanszaak te vermelden op al je facturen. Met het nieuwe BTW-nummer heb je meer privacy, klanten kunnen namelijk niet direct het BSN van de ondernemer achterhalen.

Verandering van KOR

Vanaf 1 januari 2020 verandert ook de kleineondernemingsregeling (KOR). Tot en met dit jaar is het zo dat wanneer je als ondernemer minder dan €1.883,- BTW moet betalen je belastingvermindering krijgt. De vernieuwde KOR gaat niet meer over BTW maar over omzet. Wanneer je als ondernemer tot €20.000,- omzet genereert in een jaar kan je kiezen voor vrijstelling van omzetbelasting. Volg Vixum om binnenkort meer over de KOR te lezen.

Stimuleren van innovatie

Dat Nederland een innovatief land is en dat we dat met z’n allen moeten stimuleren bewijst de aanpassing aan de vennootschapsbelasting. Winst behaald doormiddel van innovatieve activiteiten wordt namelijk minder belast. Deze winst valt in de zogenaamde “innovatiebox” en wordt belast met 7%. Ook over de "innovatiebox" lees je binnenkort meer, houd Vixum.nl/nl/blog dus goed in de gaten.

Dit was slechts een klein deel van de plannen die tijdens Prinsjesdag gepresenteerd zijn. Volg Vixum op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van al het nieuws voor jou als zzp’er.

Foto: Michael Fousert

Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.