Voorbeeld factuur zzp

Gepubliceerd op 08-05-2020

Als zzp'er ben je verplicht je facturen te voorzien van een aantal basisgegevens. Bekijk de tips en voorbeelden van zzp facturen.

Opmaak van zzp facturen

Regelmatig zie ik zzp'ers / ondernemers die grafisch de mooiste facturen overhandigen. Bijna een flyer waarbij je de vingers erbij kan aflikken. Uiteindelijk is een factuur niets meer dan een betaalverzoek in een formeel schrift.

De ontvanger van je factuur heeft er baat bij snel en in een oogopslag te kunnen zien wat het totaal bedrag is en hoe deze kan worden voldaan. Een mooie factuur hoeft niet per definitie een goede factuur te zijn. Houd je zoveel mogelijk vast aan standaard indelingen, simpelweg omdat de ontvanger van je factuur hierdoor niet hoeft te oriƫnteren en afgeleid wordt door het prachtige design.

Simpel, strak en eenvoud. Dat is wat mij betreft de beste gedachte voor het opmaken van je factuur. Het is bewezen dat een factuur, waarvan de verwachting direct helder is, sneller wordt betaald. Dit komt doordat zo'n factuur al snel 'even tussendoor' wordt overgemaakt. Doe er je voordeel mee om je factuur simpel te houden.

Gratis en gemakkelijk onbeperkt facturen versturen? Gebruik de Gratis Vixum Factuur Tool

Welke gegevens zijn verplicht?

We gaan ervan uit dat je in Nederland goederen of diensten verkoopt. De factuur moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten, zoals de Belastingdienst verplicht stelt:

  • Je bedrijfsnaam, adresgegevens en je btw-identificatienummer
  • De naam en adresgegevens van de ontvanger van je factuur
  • Factuurnummer en factuurdatum
  • Leveringsdatum van de goederen of diensten
  • De hoeveelheid en de soort geleverde diensten/goederen

Voor de btw tarief / tarieven die van toepassing zijn moet op zijn minst het volgende worden gepresenteerd:

  • Prijs per stuk of eenheid exclusief btw
  • Eventuele kortingen als deze niet in deze prijs zijn opgenomen
  • Het btw tarief dat van toepassing is
  • De prijs exclusief btw en het btw bedrag

Voorbeeld van een factuur voor zzp'ers

Een voorbeeld factuur voor zzp'ers, hoe ziet deze er dan precies uit? In onderstaande afbeelding tref je een voorbeeld van een factuur zonder te veel opmaak, helder, duidelijk en eenvoudig.

Rechtsboven je eigen gegevens, links (in het raamwerk van een eventuele envelop) de gegevens van je geadresseerde en vervolgens de inhoud van je factuur. Boven de tabel noteer je bij voorkeur de standaard gegevens van de factuur zelf (nummer, datum, vervaldatum en optioneel een referentie) en helemaal onderaan sluit je af met de totalen en een voettekst waarin je kan verwijzen naar de overeengekomen betalingsvoorwaarden.

Voorbeeld factuur zzp

Ook fiscus-proof factureren?

Vixum helpt zzp'ers met het opstellen van facturen die voldoen aan de verplichtingen die de Belastingdienst stelt. Gratis proberen en de eenvoud zelf ervaren? Meld je vandaag nog aan voor een Vixum proefabonnement :)

Probeer gratis