Uitstel belastingaangifte 2022: Dit zijn de belangrijkste deadlines en tips

Gepubliceerd op 19-04-2023

Het is weer zover: tijd om de belastingaangifte te doen. Voor veel mensen is dit een stressvolle periode, omdat er vaak veel tijd en moeite in gaat zitten. Gelukkig is er een mogelijkheid om uitstel aan te vragen voor de inkomstenbelasting. In dit blog lees je alles over het aanvragen van uitstel, de voordelen en waar je op moet letten. Ook geven we je een handige tip om het jezelf nog makkelijker te maken: gebruik Vixum, het online boekhoudpakket voor dienstverlenende zzp'ers.

Uitstel aanvragen: hoe werkt het?

Als je de belastingaangifte niet op tijd af krijgt, kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit betekent dat je meer tijd krijgt om de aangifte in te dienen. De standaardtermijn voor uitstel is zes maanden, dus als je bijvoorbeeld uitstel aanvraagt vóór 1 mei, dan heb je tot 1 november de tijd om de aangifte te doen.

Uitstel aanvragen kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is via MijnBelastingdienst. Daar kun je inloggen met je DigiD en het uitstel direct aanvragen. Je kunt er ook voor kiezen om een formulier te downloaden en dit per post naar de Belastingdienst te sturen. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst tijd nodig heeft om de aanvraag te verwerken, dus vraag op tijd uitstel aan als je het nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van uitstel aanvragen?

Uitstel aanvragen voor de belastingaangifte kan verschillende voordelen bieden. Ten eerste heb je meer tijd om de aangifte goed voor te bereiden en in te dienen. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld complexe aftrekposten hebt of als je veel tijd kwijt bent aan het verzamelen van documenten en informatie. Met uitstel kun je de druk verlagen en zorgen dat je de aangifte op een rustig moment kunt doen. Een ander voordeel van uitstel is dat je boetes en rente kunt voorkomen. Als je de aangifte niet op tijd indient, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Daarnaast moet je in sommige gevallen rente betalen over het bedrag dat je moet betalen. Door op tijd uitstel aan te vragen voorkom je deze extra kosten. Tot slot kan uitstel aanvragen ook gewoon fijn zijn omdat het minder stress oplevert. Als je weet dat je meer tijd hebt, kun je rustiger werken en zorgen dat je de aangifte op een goed moment kunt doen, zonder dat je je druk hoeft te maken over de deadline.

Waar moet je op letten bij het aanvragen van uitstel?

Als je uitstel wilt aanvragen voor de belastingaangifte, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet je zorgen dat je de aanvraag op tijd indient. Dit kan via MijnBelastingdienst of per post, maar houd er rekening mee dat de Belastingdienst tijd nodig heeft om de aanvraag te verwerken. Vraag dus op tijd uitstel aan als je het nodig hebt. Een ander belangrijk punt is dat uitstel aanvragen niet betekent dat je de belastingbetaling ook kunt uitstellen. Als je belasting moet betalen, moet je dit alsnog op tijd doen. Uitstel geldt alleen voor het indienen van de aangifte, niet voor het betalen van de belasting. Houd hier dus rekening mee bij het aanvragen van uitstel.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar eindeloos uitstel kunt blijven aanvragen. De Belastingdienst kan in sommige gevallen besluiten om het uitstel te weigeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je eerder al uitstel hebt gekregen en toen niet op tijd hebt ingediend. Zorg dus dat je ook bij uitstel op tijd de aangifte indient om problemen te voorkomen.

Tip: gebruik Vixum voor de belastingaangifte!

Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken bij het doen van de belastingaangifte, is het slim om gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Vixum is zo'n pakket en is speciaal ontwikkeld voor dienstverlenende zzp'ers. Met Vixum kun je snel en eenvoudig zelf de inkomstenbelasting doen, zonder dat je daar veel tijd en moeite in hoeft te steken. Namelijk door de AWA-module die Vixum gebruikt. De AWA-module, kort voor automatische winstaangifte, is in samenwerking met de Belastingdienst ontwikkeld en maakt het mogelijk zelf je inkomstenbelasting te uploaden naar de Belastingdienst. Daannaast heeft Vixum nog meer handige functies die het doen van de belastingaangifte makkelijker maken. Daarnaast is Vixum veilig en betrouwbaar. Het programma voldoet aan alle wettelijke eisen en je gegevens worden opgeslagen op Nederlandse servers. Zo weet je zeker dat je gegevens goed beschermd zijn.

Uitstel aanvragen voor de belastingaangifte kan veel voordelen bieden. Het geeft je meer tijd om de aangifte goed voor te bereiden en kan boetes en rente voorkomen. Let wel goed op de voorwaarden en vraag op tijd uitstel aan. Wil je het jezelf nog makkelijker maken bij de belastingaangifte? Gebruik dan Vixum, het online boekhoudpakket voor dienstverlenende zzp'ers. Vixum is meer dan alleen een online boekhoudpakket voor zzp'ers. Het is een compleet pakket inclusief bankkoppeling en facturatie module, waarmee je als zzp'er je hele administratie kunt bijhouden. Bovendien bieden wij als een van de weinige boekhoudpakketten de "Automatische winstaangifte-module" waarmee het super eenvoudig wordt om zelf je inkomstenbelasting te doen. Deze module berekent automatisch je winst en verlies over het afgelopen jaar en zet deze gegevens direct klaar voor de belastingaangifte. Hierdoor bespaar je veel tijd en moeite en weet je zeker dat je belastingaangifte volledig en correct is. Kortom, met Vixum maak je het jezelf niet alleen makkelijk bij de belastingaangifte, maar bij je hele administratie.

Probeer gratis