Professioneel zzp'ers inhuren

Gepubliceerd op 15-06-2020

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een flexibele schil van zzp’ers en freelancers. Dit geeft veel vrijheid, zowel voor het bedrijf als de zelfstandige. Als bedrijf wil je dit natuurlijk wel op een efficiënte en professionele manier doen. In dit artikel gaan we je een aantal tips geven hoe zo effectief mogelijk van zzp’ers gebruik kan maken met jou organisatie.

Wees open en eerlijk

Het klikt als een open deur, maar veel zzp'ers lopen toch tegen veel onduidelijkheid aan bij het aannemen van nieuwe opdrachten. Op het moment dat je een opdracht openstelt voor zzp’ers wil je ze direct zoveel mogelijk informatie geven. Wat is de termijn van de opdracht? Wat zijn de daadwerkelijke werkzaamheden? Wat verwacht je van de zzp’ers? Door deze vragen te stellen kom je alleen met zzp’ers in contact die zich echt kunnen vinden in jouw opdracht. Dit scheelt in het begin van het selectieproces veel tijd.

Maak kennis met elkaar

Steeds meer werk kan op afstand en online en dat gebeurt dan ook. Waarschijnlijk leer je de nieuwe zzp’ers ook online kennen. Echter als je voor een langere tijd met elkaar samen gaat werken, is het goed om een keer in levende lijve af te spreken. Op deze manier kunnen beide partijen nog beter inschatten of er een goede match is. Naast persoonlijke kennismaking kan je op deze manier de freelancer kennis laten maken met jouw organisatie.

De juridische kant

Leg goed vast dat jullie samenwerking niet een verkapt dienstverband is. Op het moment dat de Belastingdienst controleert en vind dat de samenwerking een verkapt dienstverband is, moet je als opdrachtgever zeer waarschijnlijk alle sociale premies en loonbelasting alsnog afdragen en dit kan flink in de papieren lopen. Kijk daarvoor ook eens op de website van de KvK.

Verschillende vormen van inhuren

Het inhuren van zelfstandige kan op 3 manieren; via een payrollbedrijf, met een intermediair en rechtstreeks.

  • Via een payrollbedrijf, de zzp’er komt op dat moment op de loonlijst van het payrollbedrijf te staan. Zij nemen hierdoor alle administratieve zaken uit handen.
  • Via een intermediair, de intermediair huurt zelf een zzp’er in verhuurt deze weer door aan jou. De zzp’er factureert de intermediair. Een intermediair kan een uitzendbureau of een detacheringsbureau zijn. Lees hier meer over
  • Rechtstreeks, op deze manier huur je zelf de zzp’er in hierdoor regel je zelf de modelovereenkomst en de administratie.

Rechtstreeks en professioneel zzp’ers inhuren met Vixum. Doormiddel van Vixum is het erg gemakkelijk om zelf de rompslomp rondom het inhuren van zzp’ers te managen. Met Vixum worden alle facturen vanuit de zzp’ers eenvoudig gecontroleerd en geïmplementeerd in je huidige administratie. Daarnaast is het inplannen, van opdrachten een fluitje van een cent. Wil je meer weten? Neem direct contact met ons op.

Proefopdracht

Ben je van plan om langere tijd samen te werken met een freelancer, plan dan een proefopdracht. Op deze manier kan je beoordelen hoe de kwaliteit van het geleverde werk is, hoe de afspraken worden nagekomen hoe de samenwerking in het algemeen verloopt. Wees ook over deze proefopdracht open en eerlijk zodat ook de zzp’er weer waar hij/zij aan toe is.

Begeleiding en waardering

Een zzp’er is zoals de naam al doet vermoeden zelfstandig. Toch is het verstandig om deze zelfstandige voldoende begeleiding te geven. De zzp’er is namelijk niet zo bekend met de manier van werken en de cultuur binnen het bedrijf als je vaste medewerkers. Stel daarom een projectmanager of in ieder geval een contactpersoon aan zodat de freelancer gemakkelijk vragen kan stellen en zich welkom voelt binnen de organisatie.

Probeer gratis

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.