BTW aangifte formulier voor zzp'ers

Het is bijna zo ver, je moet het BTW-aangifte formulier invullen. Iedere keer is het weer een hele puzzel om de juiste gegevens te verzamelen en in te vullen. In dit artikel leggen we uit hoe de aangifte van je “belasting toegevoegde waarde”, met de wet- en regelgeving van 2020, in z’n werk gaat.

Gepubliceerd op 13-07-2020

Meer weten over BTW in het algemeen, lees hier ons BTW-blog.

Welk BTW-tarief?

Op het moment dat je je opdrachten, diensten of goederen gaat factureren is het van belang dat je weet welk BTW-tarief voor jou geldt. In Nederland zijn er drie verschillende BTW-tarieven waaruit je moet kiezen.

Facturen sturen? Maak gebruik van onze gratis tool.

Het “Formulier Aangifte Omzetbelasting”

Je bent goed en wel onderweg als ondernemer, de eerste facturen zijn verzonden. Je hebt een aantal investeringen gedaan, een nieuwe laptop, wat kantoorartikelen en wellicht een zakelijke lunch. Dan komt er een moment dat je voor het eerst je BTW-aangifte als zzp’er moet doen. Dit doe je via het formulier aangifte omzetbelasting. De 5 rubrieken uit dit formulier die betrekking hebben op je BTW-aangifte zullen we hier uitleggen.

Rubriek 1 “Prestaties binnenland”

In deze eerste rubriek vul je de omzet in die je in Nederland hebt gemaakt. Links vul je de omzet zonder BTW in en rechts het BTW bedrag. Als je alle omzet hebt gemaakt met daarbij een hoog BTW-tarief, dan vul je dit alleen bij 1A in.

Rubriek 2 “Verleggingsregelingen binnenland”

Wanneer je als leverancier niet zelf de BTW afdraagt maar dit verlegt naar de afnemer, dan geef je dit aan in rubriek 2. Dat is, wanneer je afnemer bent en jij dus de BTW moet afdragen.

Rubriek 3 “Prestaties naar of in het buitenland”

Deze rubriek spreekt voor zich, hier vul je de omzet in die je in het buitenland hebt gemaakt. Bij 3A vul je de omzet in die je buiten de Europese Unie hebt gemaakt en bij 3B omzet binnen de Europese Unie.

Rubriek 4 “Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht”

Heb je goederen of diensten ingekocht vanuit het buitenland? Dan vul je bij 4A en 4B de omzet en omzetbelastingen in.

Rubriek 5 “Voorbelasting, kleine ondernemersregeling en eindtotaal”

In de vijfde en laatste rubriek worden alle belastingen die je zelf aan BTW hebt betaald verrekend met de af te dragen BTW. Dit staat onder de noemer “voorbelasting”. In 2020 is de Kleine Ondernemersregeling aangepast. Je kan vrijstelling van BTW krijgen wanneer je minder dan €20.000,- omzet per jaar maakt en in Nederland gevestigd bent. Uiteraard kun je dan ook geen BTW terug krijgen, van bijvoorbeeld zakelijke inkopen die je hebt gedaan.

Eenvoudig zzp BTW-aangifte doen met Vixum

Als eenmanszaak en/of zzp'er BTW-aangifte doen met Vixum is super eenvoudig. Je BTW-aangifte kan je namelijk met Vixum zo overnemen in het BTW-formulier van 2020 van de Belastingdienst. Al je inkopen en verkopen worden automatisch verrekend in je Vixum zzp-administratie.

Dus wil je als zzp’er gemakkelijk boekhouden en snel je BTW-aangifte kunnen doen, maak eens een gratis account aan bij Vixum en ervaar het gemak zelf. Klik hier.

Download ons gratis E-book, boordevol met relevante informatie voor jou als zzp'er.

Al onze zzp blogs