Wat is mijn uurtarief als zzp’er en welk netto inkomen hoort daar bij?

✔ Bereken je zzp uurtarief
✔ Weet precies wat je netto inkomen is als zzp'er
✔ Geen boekhoudkennis nodig


Onze gebruikers beoordelen ons gemiddeld met 4,5 van de 5 sterren.

Wat wil je berekenen?
Uurtarief Gewenst netto maandinkomen
Aantal declarabele uren per week
uur
Aantal weken vakantie per jaar
weken
Eventuele andere bedrijfsinkomsten op jaarbasis (excl. btw)
Jaarlijkse bedrijfskosten (excl. btw)
Jaarlijks toevoegen aan reserve of buffer
Voldoe je aan het urencriterium?
Heb je recht op startersaftrek?
Deel winst toevoegen aan de FOR (oudedagsreserve)?

Inkomen en uurtarief berekenen voor zzp'ers

Weet jij als zzp’er niet goed welk uurtarief je in rekening kan gaan brengen om tot het gewenste salaris te komen? Of heb je geen idee welk nettoloon er bij jouw uurtarief hoort? Geen zorgen je berekent het hier eenvoudig en snel. Doormiddel van een aantal simpele vragen kom je er snel achter wat jouw ideale uurtarief is en welk netto inkomen daar bij hoort.

Met deze simpele inkomen en uurtarief bereken-tool kan je voor jezelf de volgende twee vragen makkelijk beantwoord. Zonder ingewikkelde berekeningen en boekhoudkennis, die hebben wij zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.


Wat verdien ik netto als zzp’er?

Om tot dit antwoord te komen dien je een aantal vragen te beantwoorden, als eerste natuurlijk welk uurtarief je hanteert. De volgende vraag is, hoeveel uren breng je per week in rekening bij je klanten? Of met andere woorden wat zijn je declarabele uren per week? Werk je als zzp’er 40 uur aan je bedrijf dan kan je deze in vele gevallen niet allemaal in rekening brengen bij je klanten. Denk bijvoorbeeld aan tijd die je kwijt bent aan reizen, het werven van nieuwe klanten of het volgens van cursussen. De regel is dat wanneer je 40 uren je ongeveer 28 uren declarabel bent.

Vakantie als zzp’er

Om tot je netto maandinkomen te komen als zzp’er heb je ook rekening te houden met het aantal weken dat je vakantie wenst te hebben per jaar. Wanneer je in loondienst krijg je betaald vakantie. Als zzp’er moet je hier zelf voor zorgen. Wil je 5 weken per jaar op vakantie, dan zal je de rest van het jaar omzet moeten generen om ook tijdens deze 5 weken jezelf van inkomen te kunnen voorzien. In onze netto inkomen bereken-tool houden we daar rekening meer.

Zzp’ers met extra bedrijfsinkomen

Wanneer je als zzp’er vooral je uren verkoopt heb je wellicht geen andere bedrijfsinkomen. Het invoerveld bij deze vraag kan je dan leeg laten. Sommige zzp’ers hebben echter ook andere inkomsten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je naast je uren ook producten of vaste diensten verkoopt. Dit kan variëren van een schilder die naast zijn arbeidsuren ook blikken verf verkoopt. Maar bijvoorbeeld ook een consultant die op zijn website e-books verkoopt. Bedrijfsinkomsten anders dan vanuit je facturabele uren kunnen ingevoerd worden bij deze vraag. Deze inkomsten worden dan verspreid over het gehele jaar en meegenomen in je zzp netto inkomen.


Bedrijfskosten per jaar voor zzp’ers

Huur je een kantoor of praktijkruimte, dan kan je hier de totale kosten per jaar invullen. Eventuele andere kosten zoals inkoop kosten, vervangingskosten van materialen etc. Kosten voor je auto kunnen in veel gevallen ook opgegeven worden als zakelijke kosten. En vergeet dat pak printpapier ook niet ;-)

Sparen voor als je minder freelance-opdrachten hebt

Als zzp’er hoop je natuurlijk dat er altijd genoeg werk voor je is. Desondanks kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je om welke reden dan ook tijdelijk zonder opdrachten en dus zonder inkomen komt te zitten. Om deze rede is het verstandig om structureel wat geld aan de kant te zetten, zodat je ook deze periode goed door komt. Hoeveel je per jaar aan de kant zet als reserve dat is helemaal aan jou.

Het urencriterium van 1.225 uren per kalenderjaar

Besteed jij als ondernemer per jaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming? Dan ben je volgens de Belastingdienst fulltime ondernemer en geniet je van een aantal belastingvoordelen. Deze uren zijn niet alleen uren die je in rekening brengt bij je klanten maar ook interne uren. Denk hierbij aan uren die je kwijt bent aan marketing en acquisitie, reistijd, bepaalde trainingen die volgt en tijd die je besteed aan je administratie. Houd er wel rekening mee dat de urennorm van 1.225 niet in mindering gebracht kan worden als je later in het jaar met je onderneming start. Dat wil zeggen als je op 1 juli met je onderneming start dien je nog steeds aan de 1.225 uren te voldoen. Het is dan niet zo dat je genoeg hebt aan 613 uren. Schrijf je dus op tijd in bij de Kamer van Koophandel, de uren die je na je startdatum besteed aan je eigen onderneming tellen namelijk allemaal mee voor dit urencriterium.

Startersaftrek voor zelfstandige zonder personeel

Ben je volgens de Belastingdienst ondernemer (zie de alinea over het urencriterium) dan is het mogelijk dat je recht hebt op startersaftrek. Van deze regeling mag je maximaal twee keer gebruikmaken. Omdat deze regeling nog wel eens aangepast wordt kan je er hier meer over lezen.

Zzp’ers en pensioen, Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Net als met je vakantiedagen is het pensioen voor zzp’ers net wat anders dan voor mensen in loondienst. Werkgevers regelen in veel gevallen de pensioenen voor hun medewerkers. Zo hoef je er als werknemer niet voor te zorgen dat je pensioen opbouwt. De Belastingdienst heeft met de regel Fiscale Oudedagsreserve ervoor gezorgd dat jij als zzp’er ook voor je pensioen kan sparen. Het bedrag dat je spaart binnen de FOR is vrijgesteld van belasting tot het moment dat je dit gaat gebruiken. Een aantrekkelijke manier of een te sparen voor later. Wil je gebruik maken van de FOR? Geef dit aan in onze berekentool en in het overzicht zie je hoeveel jij per jaar kan sparen voor de Fiscale Oudedagsreserve.

Boekhouden met Vixum en groeien als startende ondernemer?

Start nu een proefversie en probeer het online boekhoudprogramma Vixum 14 dagen gratis!

Ja, ik wil Vixum gratis proberen